najkrajsie darceky fi

Opýtal sa vás partner, čo by ste chceli pod stromček a vy ste zostali zízať, že neviete? Tak si pekne preštudujte tento zoznam, aby ste vedeli, ktorú časť mu máte “náhodou” nechať otvorenú na počítači.

Alebo ste “netvorilka” (prepáčte za toto nepekné oslovenie, ale napadá vám iný jednoslovný výraz?), čo má doma dcéru, mamu alebo kamošku, čo pletie a háčkuje a vy neviete, aký darček jej vybrať? Z nášho zoznamu si vyberiete. Tak poďme na to.

V tomto článku sa môžu vyskytnúť affiliate linky. Ak na ne kliknete a potom tam nakúpite, ja za to môžem dostať pár drobných, ale vás to nestojí nič navyše. Ďakujem, že podporujete môj blog. Viac informácií nájdete v obchodných podmienkach.

1. Kvalitná vlna

klbká Merino Extra 145
Merino Extra 145

Myslím si, že žiadna tvorilka nepohŕdne kvalitným materiálom na spracovanie. Ak vôbec “nemáte šajn”, ktorá je kvalitná, tu sú moje odporúčania:

  • Wooly Cotton (Space) – celoročná zmes merino vlny a bavlny na svetre, šatky a pulóvre. Space má jemné farebné prechody.
  • Merino Extra 90, 125 a 145 – jemné merino na zimné oblečenie, čiapky, šály a ďalšie doplnky. 90-ka je hrubšia, 125-ka je stredná a 145-ka je najtenšia. Dostatočne zahrejú všetky. Na svetre do mestskej zimy odporúčam 145-ku alebo 125-ku. 90-ka je bhodná na čiapky, šály alebo svetre do hôr.
  • Diva Batik – ak vaša obdarenkyňa háčkuje sieťovky
  • Bella a Cotton Bay – jemné bavlny na oblečenie pre deti a bábätká
  • Bobbiny Macramé 3 mm – na makramé. Dajú sa aj rozčesať.
  • Merino vlna na plstenie – názov vysvetľuje všetko 🙂

Prípadne si prečítajte, ako si vybrať vlnu alebo prejdite rýchlotest podľa toho, čo vaša obdarovaná najradšej vyrába.

A úplnou topkou je ručne farbená vlna. Ja som si takú kúpila na jednom veľtrhu a to bola radosť pliesť.

2.-3. Sada ihlíc / sada háčikov

Kvalitné “náradie” patrí k háčkovaniu a pleteniu a veľakrát môže ešte zväčšiť radosť z ručnej tvorby.

Sada ihlíc alebo háčikov je stávka na istotu. Sady ihlíc kúpite tu a sady háčikov zasa tu.

Ak dáma, pre ktorú vyberáte darček, trpí bolesťami rúk, vyberajte ergonomické ihlice a háčiky. Viac o nich sa dozviete v článku Čo robiť, keď háčkovanie a pletenie bolí.

Ak sú sady drahé, tak aj jednotlivé háčiky alebo ihlice potešia. Najpoužívanejšie veľkosti sú 2-5 mm. S výberom háčika vám pomôže tento článok.

4. Označovače očiek

Značkovače očiek existujú plastové, kovové, otvorené ale aj úplne výnimočné ručne robené. Ja milujem tieto od Kraftiara.

Je jedno, aké si vyberiete, vždy ich bude málo 🙂 Vlastne, jedno to nie je – pre háčkarky potrebujete značkovače, ktoré sa dajú rozopnúť. Ináč zostanú už navždy priháčkované k výrobku. Všetky druhy, ktoré som tu spomenula, sú rozopínacie, takže ich môžete bez obáv kúpiť (ak kupujete od Kraftiara, vyberte si možnosť lobster clasp).

5. Štítky s vlastným nápisom

najkrajsie darceky handmade stitky

Veľa tvoriliek dnes háčkuje alebo pletie na zákazku a je potom pekné urobiť si “promo” štítkom s vlastným logom alebo nápisom. Dajú sa kúpiť už od 30 kusov a objednať si ich viete tu.

6. Kniha

Kniha o háčkovaní alebo pletení? A vlastne prečo nie.

Pre kreatívky, ktoré si rady navrhujú vlastné strihy, odporúčam knihy Háčkování Vzory od A do Z alebo Pletení Vzory od A do Z. Ak žijete v Českej republike, kúpite ich tu – Háčkování, Pletení.

Ak chcete radšej knihy s hotovými návodmi, nájdete ich vo vašom obľúbenom kníhkupectve:

Ak žijete v ČR, pokukajte tu:

7. Pekné nožničky

najkrajsie darceky noznice
nožnice bocian

Bez nožničiek sa nepohnete od prvého dňa háčkovania a pletenia. Tieto milé nožnice v tvare bociana potešia každú ruku.

8. Taška na vlnu

Tašky na vlnu sú praktickí pomocníci na prenos a uskadnenie rozrobených projektov. Netreba hľadať háčiky, ihlice, značkovače, návod a neviemčoešte po celom byte. Krásne tašky má napríklad KnitsAboutYarn, alebo ak chcete investovať viac, tak potom sa mrknite na ProjectbagStore.

9. Platený návod

Vlna by bola, ihlice a háčiky tiež, ale ešte treba vymyslieť, čo z toho vytvoriť. Tu nastupuje pekný návod. Veľa návodov nájdete aj zadarmo, napríklad na Ravelry, Garnstudiu a rôznych blogoch.

Ale tie najkrajšie návody sú často platené. Ja rada nakupujem na Etsy a Ravelry.

10. Darčeková poukážka

najkrajsie darceky poukazka

Ak neviete, čo vybrať, stavte na istotu. Darčekovou poukážkou nič nepokazíte. Možno to nie je až taký osobný darček, ale máte istotu, že vašej tvorilke urobí radosť. Ona určite bude vedieť, čo práve potrebuje.

11. Závesný držiak na kruhové ihlice

Má vaša tvorilka “milión” kruhových ihlíc? Alebo ešte o jednu-dve viac? Tak v nich treba urobiť poriadok.

Závesný držiak nezaberie veľa miesta a ihlice doňho upracete rýchlo. Už len vybrať najkrajšiu látku. Krásne držiaky na kruhové ihlice má napríklad KnitsAboutYarn.

12. Čas

Poviete si, že čas sa nedá kúpiť. A ja si dovolím oponovať.

Áno, čas sa kúpiť nedá…ale viete vašej tvorilke zabezpečiť jednu-dve hodinky voľného času, ak jej napríklad vezmete deti na ihrisko alebo umyjete okná. A keď jej k tomu ešte aj uvaríte šálku kávy alebo nalejete pohár dobrého dobrého vína, ďalšie darčeky už ani nebude treba.

Aký najkrajší háčko-štriko darček ste dostali? Pochváľte sa v komentároch.

Written by

Karolína

Píšem o pletení, háčkovaní, rôznych technikách a priadzach. Občas vytvorím aj nejaký návod.
A niektoré tipy zdieľam len v Klbkovinkách.