pletena celenka performance

Mala som na skúšku len jedno klbko Performance Merino Passion s návinom 55 m, tak som rozmýšľala, čo s ním. Chcela som vidieť, ako sa vlna správa a zároveň som chcela niečo užitočné.

Tak vyhrala čelenka, ktorým som túto jeseň prepadla. A je pletená, keďže háčkovaná by mi z jedného klbka nevyšla. Z tejto mi zostalo asi 7 metrov 🙂

Párala som aspoň 5 krát, kým som našla vhodný vzor. Vlna je pomerne hrubá a ešte aj tmavá, takže máloktorý vzor na nej vynikol a vyzeral pekne.

A nakoniec je z nej úplne jednoduchý vzor, kde stačí vedieť pliesť len hladko a obratko.

Návod na pletenú čelenku

Vzor je taký “televízorový”, že ak viete rátať do 10, môžete pri ňom stíhať robiť aj iné veci.

Môj použitý materiál:

Nahodíme si 22 očiek (alebo iný násobok 4 + 2 očká, napríklad 18, 26, 30, atď.) a potom pletieme takto:

R1, R3, R5, R7, R9: krajové očko, 1 hladko, (2 obratko, 2 hladko)* opakujeme, kým nám nezostanú 4 posledné očká. Tie pletieme takto: 2 obratko, 1 hladko, krajové očko.

R2, R4, R6, R8, R10: pletieme očká, ako sa javia. Ak nevidíte, ako sa očká javia, tak tu je rozpis: krajové očko, 1 obratko, (2 hladko, 2 obratko)* opakujeme, kým nám nezostanú 4 posledné očká. Tie pletieme takto: 2 hladko, 1 obratko, krajové očko.

R11: všetky očká hladko.

R12: všetko očká obratko.

R13, R15, R17, R19, R21: krajové očko, 1 obratko, (2 hladko, 2 obratko)* opakujeme, kým nám nezostanú 4 posledné očká. Tie pletieme takto: 2 hladko, 1 obratko, krajové očko.

R14, R16, R18, R20, R22: pletieme očká, ako sa javia. Ak nevidíte, ako sa očká javia, tak tu je rozpis: krajové očko, 1 hladko, (2 obratko, 2 hladko)* opakujeme, kým nám nezostanú 4 posledné očká. Tie pletieme takto: 2 obratko, 1 hladko, krajové očko.

R23: všetky očká hladko (ako R11).

R24: všetky očká obratko (ako R12).

Riadky 1-24 opakujeme toľkokrát, aby nám čelenka vyšla na obvod hlavy. Mne vyšlo dokopy 8 opakovaní.

Popis možno vyzeral hrôzostrašne, tak tu je aj nákres. Nakreslené sú len nepárne riadky (lícová strana). Párne riadky pletieme, ako sa očká javia:

pletena celenka performance 864px 1
schéma na pletenú čelenku

Ak sa ešte len učíte štrikovať a hľadáte jednoduchý návod na zmysluplný výsledok, tak ste ho práve našli. A čo je ešte lepšie – s hrubou priadzou máte čelenku hotovú z 1-2 večery.

Ak hľadáte o niečo zložitejší motív, pozrite si návod na pletenú čelenku s hviezdičkovým vzorom.

Ak sa vám článok páčil a chcete sa vždy dozvedieť o nových,
odoberajte Klbkovinky.

Written by

Karolína

Píšem o pletení, háčkovaní, rôznych technikách a priadzach. Občas vytvorím aj nejaký návod.
A niektoré tipy zdieľam len v Klbkovinkách.