Ukážka ako sa naučiť háčkovať

Ak už dlho rozmýšlate, ako sa naučiť háčkovať, mám pre vás niekoľko rád a tipov.

Moje zoznamovanie sa s háčikom vyzeralo asi takto: Keď som mala 7-8 rokov, moja teta ma naučila uháčkovať retiazku. Mala snahu naučiť ma háčkovať aj stĺpiky, len ja som nikde žiadne stĺpy nevidela 🤦‍♀️

Po úspešnom uháčkovaní asi 100 m retiazky som háčik odložila. A vrátila som sa k nemu až keď som mala 24 rokov a hľadala som relax od mojej počítačovej práce.

Keď sa mi podarilo uháčkovať moju prvú čiapku, ktorá mala byť baretka pre mňa, a skončila ako kulich, ktorý som ledva natiahla na hlavu, môj otec s úžasom povedal: “Nikdy by som nepovedal, že ty takéto niečo dokážeš.”

Takže ja som živý príklad toho, že naučiť sa háčkovať môže naozaj každý 😂

Samozrejme som mala úplne nevhodnú priadzu a príliš veľký háčik k nej, ale vôbec som to netušila. Preto som vám pripravila malé zhrnutie, čo naozaj potrebujete, aby ste sa rýchlo zvládli naučiť háčkovať.

V tomto článku sa môžu vyskytnúť affiliate linky. Ak na ne kliknete a potom tam nakúpite, ja za to môžem dostať pár drobných, ale vás to nestojí nič navyše. Ďakujem, že podporujete môj blog. Viac informácií nájdete v obchodných podmienkach.

Čo potrebujete na háčkovanie

Ak sa chcete naučiť háčkovať, na začiatok vám postačia dve veci – háčik a priadza.

Aká vlna je vhodná pre začiatočníčky

Priadzu odporúčam stredne hrubú akrylovú, napríklad Himalaya Everyday. Prečo na začiatok práve akrylovú sa dozviete v článku o syntetických priadzach.

Ako alternatívu ešte odporúčam zmesovú priadzu YarnArt Jeans (bavlna-akryl). Je lacná, má veľa farieb a dobre sa s ňou pracuje.

Vlnu si kúpte svetlú, aby ste dobre videli očká. Tmavé farby sú náročné aj pre skúsené háčkarky.

Niekde vám možno odporúčia Camillu alebo inú bavlnenú priadzu, ale ja ju na úplný začiatok neodporúčam. Camilla je dosť tenká a bavlna ako taká zle pruží, čo sťažuje učenie sa háčkovať. Na svoj druhý-tretí projekt ju kľudne vyskúšajte, ale na úplne prvý radšej nie. Viac o vlastnostiach bavlnených priadzí sa dočítate v článku o letných vlnách.

Aký háčik je dobrý na začiatok

Háčik si kúpte podľa hrúbky vlny, ale najlepšie 3,5 – 4mm. Radšej si kúpte oba a môžete si vyskúšať, ako vám to vyzerá s jedným aj druhým. Ak sa neviete rozhodnúť, ktorú znaačku si vybrať, pomôže vám sprievodca výberom háčika.

Tri háčiky na háčkovanie
Moje obľúbené háčiky (zhora dole) – Prym Ergonomics, Clover Soft Touch a ergonomický háčik Pony

Keď to budete mať doma, sadnite si k YouTube a naučte sa retiazku (chain), krátky stĺpik (single crochet), polodlhý stĺpik (half double crochet), dlhý stĺpik (double crochet) a pevné oko (slip stitch).

Tie v zátvorkách sú americké názvy, britské sú trošku iné. Ak sa v nich chcete zorientovať, pomôže vám slovníček anglických pojmov.

Čím začať pri háčkovaní

Keď budete vedieť uháčkovať základné očká a stĺpiky, vyberte si nejaký projekt, kde až tak nezáleží na veľkosti.

Ak sa chcete naučiť háčkovať rovno, tak skúšajte šál alebo deku.

Ak sa chcete naučiť háčkovať do kruhu, skúšajte čiapku (neriešte, či vyjde na novorodenca alebo na vás) alebo jednoduchú hračku – napr. chobotnička pre bábätká sa nezošíva.

V ťahákoch nájdete užitočné šablóny, aby ste ľahko trafili správnu veľkosť čiapky pri háčkovaní, a ťaháky, aby ste si správne zvolili veľkosť očiek na hračky.

Keď sa zdokonalíte v základných technikách, možno budete hľadať inšpirácie na pokročilé vzory. Tie nájdete okrem iného aj v knihách. Na začiatok ale až tak podstatné nie sú.

Dobrá rada na záver

Ak sa chcete naučiť háčkovať, hlavne s tým začnite 😏 potom sa to už rozbehne samé.

Tento článok sa mi páčil, chcem vždy vedieť aj o ďalších.

Written by

Karolína

Píšem o pletení, háčkovaní, rôznych technikách a priadzach. Občas vytvorím aj nejaký návod.
A niektoré tipy zdieľam len v Klbkovinkách.