Háčkovaný pléd - 9 pohľadov

Tento háčkovaný pléd som vytvorila k Svetovému dňu pletenia na verejnosti 2019.

Mám na ňom rada jeho všestranné využitie:

  • v lete ako ľahký pléd na ramená, ak plánujete večer stráviť vonku
  • na jar a jeseň kapucošál, ktorý vás ochráni pred dažďom
  • v zime ako tunel na 2 omotania okolo krku (neplatí, ak nosíte malú konfekčnú veľkosť 😏)

Zvládnu ho aj začiatočníčky. Stačí vedieť uháčkovať retiazkové očko, krátky stĺpik a dlhý stĺpik. Ostatné sa naučíme spolu.

Čo budeme na háčkovaný pléd potrebovať? Jedno dúhové klbko a háčik vhodnej veľkosti. Klbko s dĺžkou 750 metrov vám vystačí aj na velkosť 52, takže môžete vyberať ľubovoľne. Ja som použila klbko Miracle Samba v zložení 50% bavlna a 50% akryl.

Ak chcete radšej jednofarebný háčkovaný pléd, priadzu vám pomôže vybrať sprievodca výberom vlny.

A aká je tá vhodná veľkosť háčika? Ak si vyberiete 3-nitku, tak 2,5-3,5 mm a ak 4-nitku, tak 3,5-4,5 mm. Veľkosť závisí od vášho uťahovania. Ak uťahujete veľa, tak si vezmite väčší háčik a ak málo, tak zase menší.

Tento háčkovaný pléd má tvar Möbiovho pásika, takže má len jednu stranu a jednu hranu.

Pléd sa háčkuje od stredu ku krajom v jednom kuse bez zošívania. Pozor si treba dať len na začiatku v prvom riadku, potom to už ide samé 🤩 🥰

A ako určíte správnu veľkosť? Odmerajte si obvod cez najširšie miesto okolo pŕs s rukami pripaženými pri tele (kopírujte približne líniu oranžového stredu na obrázku nižšie) a pripočítajte 5-10 centimetrov – tak, aby sa vám dalo voľne pohybovať rukami. V dolnej časti okolo lakťov totiž budete potrebovať viac miesta na pohyb.

Návod na háčkovaný pléd

Na úvod odporúčam pozrieť si tieto dve videá, aby ste vedeli, ako uháčkovať bezretiazkový dlhý stĺpik (chainless double crochet foundation) a ako ho spojiť, aby vám nevznikla diera.

Ako uháčkovať bezretiazkový dlhý stĺpik:

Ako spojiť bezretiazkový dlhý stĺpik:

Schéma na háčkovaný pléd:

Začneme schémou. Ak si ju chcete stiahnuť a vytlačiť, nájdete ju medzi ťahákmi.

Ak máte radšej písaný postup, nájdete ho nižšie.

Legenda:

hackovany pled legenda2

hackovany pled schema 864px

Písaný návod na háčkovaný pléd:

Vysvetlivky:

RO – retiazkové oko

PO – pevné oko

KS – krátky stĺpik

DS – dlhý stĺpik

BDS – bezretiazkový dlhý stĺpik (chainless double crochet foundation) – aby háčkovaný pléd dobre pružil po celej dĺžke, nie je dobré nahradiť tento druh stĺpika klasickou retiazkou a dlhými stĺpikmi do nej. Retiazka je vždy menej pružná než stĺpiky a tým, že počiatočný riadok je uprostred plédu, ťahalo by vás to okolo ramien.

PRDS – predný reliéfny dlhý stĺpik

ZRDS – zadný reliéfny dlhý stĺpik

puff – nahodíme priadzu, prestrčíme háčik do očka, nahodíme a pretiahneme naspäť. Toto urobíme 3x do toho istého očka – budemete mať 7 slučiek na háčiku. Nahodíme priadzu a pretiaheneme cez všetkých 7 očiek naraz.

3 RO na začiatku riadka nahrádzajú prvý DS

Háčkujeme od stredu k okrajom:

R1: 4 RO, 214 BDS, posledný BDS urobíme tak, že ho pevným okom priháčkujeme k prvému stĺpiku (4 RO), ktorý zároveň otočíme hore nohami (nahodíme, prestrčíme do spodného “RO”, nahodíme, pretiahneme – máme 3 očká na háčiku – prestrčíme do vrchu pretočeného zač.iatku (prvé RO), nahodíme, pretiahneme cez 2 očká – máme 3 očká na háčiku – nahodíme, pretiahneme cez 2 očká, nahodíme, pretiahneme cez zvyšné 2 očká [spolu 216 stĺpikov – musí to byť násobok 12]

Do toho istého očka 1. stĺpika urobíme DS a pokračujeme DS až do konca; spojíme pevným okom do vrchu 1. stĺpika [432, resp. nás. 12]

R2: 3 RO, 9 DS, (4 RO, preskoč 4 stĺpiky, 20 DS)* dokola, 4 RO, preskoč 4 stĺpiky, 10 DS, spojíme PO do 3. RO na zač. (vrch náhradného stĺpika)

R3: 3 RO, 5 DS, (4 RO, preskoč 4 stĺpiky, 4 DS do retiazkovej medzery, 4 RO, preskoč 4 stĺpiky, 12 DS)* dokola, 4 RO, preskoč 4 stĺpiky, 4 DS do retiazkovej medzery, 4 RO, preskoč 4 stĺpiky, 6 DS, spojíme PO do 3. RO na zač.

R4: ako R2 – DS, ktoré vychádzajú do retiazkovej medzery, robíme do tejto medzery – nie do jednotlivých RO

R5: DS dokola

R6-R8: 3 RO, PRDS, (ZRDS, PRDS do nasledujúcich 3 stĺpikov)* dokola, ZRDS, PRDS, spojíme PO do 3. RO na zač. (v R7 a R8 robíme PRDS okolo PRDS a ZRDS okolo ZRDS)

R9: (5 RO, preskoč 3 stĺpiky, KS, 3 RO, KS do toho istého stĺpika (pikotka))* dokola

R10-R11: 3 PO (ideme do 3. RO), potom ako R9

R12: 3 PO (ideme do 3. RO), 3 RO, 2 DS do toho istého očka, 1 RO, (do 3. RO z ďalšieho oblúčika urobíme 3 DS, 1 RO)* dokola, spojíme PO do 3. RO na zač.

R13: DS dokola

R14: 5 RO (DS+2 RO), preskoč 2 stĺpiky, DS, (2 RO, preskoč 2 stĺpiky, DS)* dokola, na konci: 2 RO, spojíme PO do 3. RO na zač.

R15: 3 RO, (3 DS, (2 RO, preskoč 2 očká, DS)* 3)* dokola, na konci: 3 DS, (2 RO, preskoč 2 očká, DS)* 2, 2 RO, spojíme PO do 3. RO na zač.

R16: 3 RO, (6 DS, 2 RO, preskoč 2 očká, 4 DS)* dokola, na konci: 6 DS, 2 RO, preskoč 2 očká, 3 DS, spojíme PO do 3. RO na zač.

R17: 5 RO (DS+2 RO), preskoč 2 očká, DS, (9 DS, 2 RO, preskoč 2 očká, DS)* dokola, na konci: 8 DS, spojíme PO do 3. RO na zač.

R18: 5 RO (DS+2 RO), preskoč 2 očká, DS (2 RO, preskoč 2 očká, 4 DS, (2 RO, preskoč 2 očká, DS)*2)* dokola, na konci: 2 RO, preskoč 2 očká, 4 DS, 2 RO, spojíme PO do 3. RO na zač.

R19: ako R14

R20: DS dokola

R21: 2 RO, (puff, RO, preskoč 1 stĺpik)* dokola, na konci: puff, spojíme PO do 2. RO na zač.

Hotovo 😎

Ak chcete dostávať infošky o nových návodoch,
odoberajte Klbkovinky.

Čo hovoríte na tento pléd? Napíšte mi v komentároch.

Written by

Karolína

Píšem o pletení, háčkovaní, rôznych technikách a priadzach. Občas vytvorím aj nejaký návod.
A niektoré tipy zdieľam len v Klbkovinkách.