how to choose yarn 3

Priadza na pletenie, pletacia priadza, vlna na pletenie,… všetky označujú to isté, a predsa je ťažké sa v nich zorientovať.

Chcete, aby zimná čiapka poriadne hriala a letný klobúčik príjemne chladil? Tak tomu treba správne prispôsobiť materiál a hrúbku priadze na pletenie.

Viete, aký je rozdiel medzi priadzou a vlnou? Čítajte ďalej a dozviete sa.

Ak sa vám nechce veľa čítať, ale chcete vedieť, kedy je lepšie vybrať si vlnu a kedy iné priadze na pletenie, urobte si tento krátky testík. Aby ste si nabudúce vedeli vybrať v galantérii správne.

Ak si pletacie priadze vybrať viete, ale premýšľate, či hotový šál môžete vyprať v práčke, zapíšte sa do môjho bezplatného kurzu Ako sa starať o háčkované a pletené výrobky.

Zaujímajú vás vlastnosti nejakej konkrétnej priadze? Pozrite si jej zloženie a vyhľadajte si podľa toho materiál:

  1. Priadza na pletenie – ako si vybrať vlnu – všeobecný základ – práve čítate
  2. Zimná vlna (merino vlna, vlna alpaka a 8 ďalších) – živočíšne priadze
  3. Letné priadze (bavlna, tencel a 4 ďalšie) – rastlinné priadze
  4. Syntetické priadze (akryl vlna a 5 ďalších materiálov) – umelé priadze
  5. Špagáty na háčkovanie, tričkovlna, makramé šnúry – na čo sú dobré? – hrubé priadze

Aký je rozdiel medzi priadzou a vlnou?

Priadza je všeobecný názov pre upradené vlákno, z ktorého sa potom štrikuje a háčkuje.

Vlna je priadza vyrobená zo srsti zvierat. Najčastejšie sa vyrába ovčia vlna (sem patrí aj merino vlna), ale existuje aj vlna alpaka, ťavia vlna, vlna z lamy, vlna z jaka (jačia vlna), angora (z králika), mohér, kašmír, či ďalšie vlákna.

Jedna moja kamarátka ostrihala svojho psa, upriadla si z jeho srsti priadzu a uplietla pre seba šál. A je fakt super teplý!

Keďže je bežne zaužívané používanie názvu vlna aj pre pletacie priadze, budem na tomto blogu okrem názvu pletacia priadza používať občas aj názov vlna na označenie priadze na pletenie.

Zloženie priadze na pletenie

Háčkovacie a pletacie priadze existujú prírodné a syntetické. 

Najznámejšie prírodné priadze na pletenie sú z vlny a bavlny. Nájsť môžeme ale aj bambusové priadze či vlnu z merino oviec, ťáv, alpaky, jaka a iných menej tradičných zvierat.

Špeciálne postavenie majú viskóza (celulózová – rayon, bambusová – viscose, kukuričná – polylaktid) a tencel (lyocel). Tie sa síce vyrábajú z prírodných materiálov (celulóza, bambus), ale proces výroby sa podobá na na výrobu umelých (syntetických) priadzí.

Syntetické pletacie priadze sa vyrábajú z akrylu, polyesteru, polyamidu alebo elastanu. Najmä tie prvé už určite každá tvorilka v ruke držala 🙂

Priadza na pletenie - detail adjustačnej pásky.
Detail adjustačnej pásky s informáciami o zložení, návine a údržbe (Babyull Lanett)

Ak sa chystáte vyrobiť nový kúsok do vášho šatníka najčastejšie odporúčam prírodné pletacie priadze. Ale pozor! Ak neháčkujete / neštrikujete pre seba, uistite sa, či obdarovaná osôbka nemá alergiu na niektorý materiál. Aby ste neboli obe strany z výsledku sklamané. Handmade výrobky neodporúčam ako prekvapenie, pretože každý má iný vkus a preferencie.

Páči sa vám tento článok a chcete vedieť vždy, keď vyjde nový?
Potom odoberajte naše Klbkovinky.

Hrúbka priadze na pletenie

Hrúbka priadze výrazne ovplyvní výsledný dojem výrobku.

Čím hrubšia pletacia priadza je, tým objemnejší bude výrobok. Dnes sú in hrubé zimné čapice, dlhé šály a oversize svetre, ale na malé deti alebo bábätká je dobré voliť priadze maximálne na veľkosť háčika 5 mm.

Tenšie pletacie priadze vytvárajú elegantný dojem, aj keď práca s nimi je „nekonečná“.

Dve pletacie priadze - hrubá a tenká.
hrubá vs. tenká pletacia priadza (Sandnes Garn Easy a Malabrigo Sock)

Ku každej hrúbke sa hodí iný háčik. Všeobecne platí: čím tenšia priadza, tým menší háčik a čím hrubšia priadza, tým väčší háčik. To isté platí aj pre ihlice. 

Pri háčkovaní z tričkovlny a špagátov vás môtu rozbolieť ruky. Ak trpíte na bolesti rúk, prečítajte si, čo robiť, keď háčkovanie a pletenie bolí.

Na adjustačných páskach bývajú uvedené vhodné veľkosti „náradia“. Ak uťahujete veľmi, možno budete potrebovať o pol čísla väčší háčik. Naopak, ak háčkujete voľne, možno vám bude lepšie vyhovovať o pol čísla menší háčik. 

Najlepšie je si to vždy na novej priadzi vyskúšať pri háčkovaní skúšobnej vzorky. Hoci je toto veľmi nepopulárna činnosť, odporúčam urobiť si skúšobnú vzorku, ak háčkujete oblečenie. Vyhnete sa tak prípadnému sklamaniu z nevhodnej veľkosti a párania.

Ak sa chystáte háčkovať deku alebo hračku, skúšobná vzorka nie je až tak potrebná, ale výsledok môže skončiť menší alebo väčší ako v návode. 

Na záver

Ako ste už zistili, nie vždy platí, že čím hrubšia je pletacia priadza, tým viac zahreje. Ak sa bavíme o tom istom materiáli, tak to plus-mínus platí, ale všeobecne to pravda väčšinou nie je.

Ak sa chcete dozvedieť viac o jednotlivých materiáloch, prečítajte si ďalšie časti tejto série o zložení a kvalitách priadzí na pletenie:

  1. Priadza na pletenie – ako si vybrať vlnu – všeobecný základ – práve čítate
  2. Zimná vlna (merino vlna, vlna alpaka a 8 ďalších) – živočíšne priadze
  3. Letné priadze (bavlna, tencel a 4 ďalšie) – rastlinné priadze
  4. Syntetické priadze (akryl vlna a 5 ďalších materiálov) – umelé priadze
  5. Špagáty na háčkovanie, tričkovlna, makramé šnúry – na čo sú dobré? – hrubé priadze

A ak sa vám nechce toľko čítať, zodpovedzte niekoľko otázok a hneď budete vedieť, ktorá priadza na pletenie bude vhodná na sveter.

Alebo si stiahnite tento ťaháčik.
ako si vybrat priadzu infografika

👇 Páčil sa vám článok? Nezabudnite ho zdieľať s vašimi kamoškami. 👇

Written by

Karolína

Píšem o pletení, háčkovaní, rôznych technikách a priadzach. Občas vytvorím aj nejaký návod.
A niektoré tipy zdieľam len v Klbkovinkách.